Велике спасибі всім людям, які пожертвували нам і які допомагають фінансувати наш проект. Пожертви склали приблизно до 60% від минулорічних, але вони все ще досить високі. У перших кварталах 2015 року, 2016 і 2017 роках ми відповідно отримали $ 23k, $ 40k і $ 25k. Наша команда розробників стала більшою і наш бюджет розширюється, щоб підтримувати адміністраторів і дизайнерів. Інші цифри і показники свідчать, що ми ростемо так це, ймовірно, просто відображає винятковий рік для пожертвувань в 2016 році.
Закінчилась підтримка Mint 13
Linux Mint 13 ‘Maya’ досягла EOL (End Of Life). Якщо ви використовуєте цей реліз, будьласка, прочитайте топік на англомовному форумі:
https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=241166
Нашому проектові вже 10 років. У нього було багато злетів і падінь, але якби я мав вказати на найбільш істотню проблему, яку ми повинні були подолати, я хотів би вказати на втрату GNOME 2 в Linux Mint 12. Цей цикл розвитку запам'ятався мені як найінтенсивніший і впровадження Cinnamon в Linux Mint 13 разом зі стабільним виданням MATE було величезним полегшенням для нас. Linux Mint 13, на відміну від MGSE (Mint Gnoime Shell Extension) в Mint 12, привніс рішення деяких проблем і був надійним, життєздатним і не йшов у розріз з минулим. Цей реліз я пам'ятаю найбільш ніжно, бо він також має особливе значення для мене через його кодову назву.
Sonya
Linux Mint 18.2 також матиме дуже значиме ім'я і займатиме особливе місце в серці одного з наших розробників.
Я хотів би виразити підтримку та глибоке співчуття Майклу Вебстеру (Michael Webster) за втрату своєї дружини, Соні.
Втратити кохану людину -- що може бути більш болісним? Ми співчуваємо.
Маючи можливість, вважаємо за честь відзначити ії ім'я.
Прощавай Соня. Майкл, мені дуже приємно разом працювати, це привілей. Я сподіваюся, що все буде добре.
В LMDE з'явиться MATE 1.18
На цьому тижні в LMDE з'явиться MATE 1.18. Це важливе оновлення, бо все оточення відтепер буде на GTK3.
Для цього оновлення було портоване mintMenu на GTK3 і наразі адаптуються теми та виправляються деякі питання.
Великі зміни в Cinnamon 3.4
Cinnamon Settings Daemon відповідає за управління живленням, параметри X, пристрої введення, роздільна здатність екрана і поворот, і багатьох інших аспектів середовища робочого столу. У попередніх версіях він був запущений як єдиний процес, званий cinnamon-settings-daemon
. Коли виникала проблема, було важко виявити, яка частина цього процесу відповідала за крах, бо він зупинявся весь.
В Cinnamon 3.4 демон настройки буде розділений на кілька процесів. Кожен плагін (тобто зона відповідальності) буде запускати свій власний процес, завдяки цьому буде легко ідентифікувати надмірне використання CPU або RAM і ізолювати поломку, щоб впливати тільки на певний плагін, не впливаючи на іншу частину робочого стола.
Так само і Nemo (файловий менеджер) буде розділений на два окремі процеси. Один для піктограм на робочому столі, які будуть працювати в ізоляції, і один для файлового менеджера вікон.
Для того, щоб забезпечити поліпшення з точки зору продуктивності і використання пам'яті, CJS (Cinnamon Javascript Interpreter) був нормований на новій версії GJS (базуючись на GNOME). Він, як і раніше, сумісний з mozjs24, але також отримав сумісність з mozjs38. Поки що LMDE буде продовжувати використовувати mozjs24, але в Linux Mint 18.2 буде працювати mozjs38 .
І на останок, але не менш важливо -- Nemo може отримати сітку в Cinnamon 3.4.
Веб-сайт Cinnamon Spices
Вже повністю готова оновленна версія веб-сайту Spices:
https://cinnamon-spices.linuxmint.com
Він підтримує oauth ідентифікацію Google, Facebook і Github. Завдяки цьому, можно залишати коментарі та ставити лайки улюбленним додаткам Cinnamon.
Сама підтримка додатків триває на Github. Ми все ближче до того, коли кожен аплет, десклет, розширення і тема «просто працює». Підтримка локалізації та переклади також додаються щодня, таким чином, сторонні елементи у вашому середовищі з'являться рідною мовю.
Це величезний крок для Cinnamon, бо якість додадків впливає на враження від оточення.
Також, велике значення мають аспекти безпеки. По-перше -- на стороні обслуговування. Ми видійшли від того, що анонімні люди могли завантажувати код на веб-сайт і потім його запускали користувачі на власному ПК. Тепер код міститься на Github, де кожна зміна відстежується, перевіряється та контролюється. По-друге -- на стороні сервера. Ми відмовились від власних акаунтів на сайті, де повинні були зберігати електронні листи і паролі (інформація, яка нам не потрібна). Відтепер аутентифікація проходить через сторонні сервіси, такі як Google/Facebook/Github через oauth.
Ми в захваті від всіх цих змін. Я сподіваюся, що вам спадобається оновленний веб-сайт і додатки.
Велика подяка усім разробникам, що приймали участь оновлюючи веб-сайт. Їх дуже багато 😄
Екранний менеджер входу в систему (Display Manager)
Я радий підтвердити, що Linux Mint 18.2 переходить на екранний менеджер LightDM.
Незважаючи на те, що unity-greeter тісно пов'язанний з Unity, GNOME, Ubuntu та ідікаторами, він використовуватися не буде.
Він був форкнутий, щоб розробити незалежний фронтенд під назвою Slick-Greeter.
Slick-Greeter виглядатиме як і Unity-Greeter але дає наступні переваги:
- універсальний, працюватиме майже всюди.
- всі аплети панелі вбудовані, ніякі зовнішні індікатори не запускаються/завантажуються.
- не потребує запуску/завантаження окремого демону настройки.
- підтримка HiDPI.
- сесії перевіряються. Якщо обранна сесія за замовчуванням відсутня, greeter сканує
/usr/share/xsessions
і замінює невірний вибір сеансу дійсної сесією.
- можливість робити скріншот клавішою PrintScrn.
- графічно настроюється (завдяки іншому проекту під назвою
lightdm-settings
)
Інші новини
Новини в цьому місяці маємо добрі та не дуже... Почну за поганих.
Минулого місяця ми натякнули на можливість партнерства і виготовлення ноутбуків Linux Mint. Поки що цього не станеться. Ми спокусилися якістю ноутбуків, але дизайн був не досить унікальний. Зокрема, він виглядав як MacBook (що дійсно дуже добре для ноутбука, але це не для нас). Я впевнений, що прийде той день і ми будемо робити «MintBook». Ще є час подумати, чи він буде з алюмінію, чи це буде інший матеріал, але безумовно, він буде класним і визиватиме особливі почуття.
А тепер хороші новини. Якщо ти шанувальник серіалу «Mr Robot» і з нетерпінням чекаєш 3-го сезону, пильнуй наступного разу, коли побачиш Елліота за комп'ютером. 😉
Джерело