Давайте розберемося для чого і для КОГО з’являються такі ОС як Manjaro?
Мені зустрілася ось така стаття однієї людини: “Как я устанавливал Arch Linux на свой ноутбук” https://eax.me/archlinux-install/
Давайте проаналізуємо, що хоче від сучасної ОС ця людина?
Перший абзац і, особисто я, впав з крісла.
“В последнее время я стал замечать, что Ubuntu как-то не особо мотивирует меня разбираться в том, как работает система. Я просто кликаю мышкой, и все работает. А почему оно работает — этого я не понимаю.”
Людина вкрай не задоволена тим, що Убунту ПРАЦЮЄ!!!! Просто працює і все!!!
Людина не задоволена тим, до чого йшов Лінукс з 1999 - щоб усе працювало. Колись в Linux можна було так клацнути мишкою, що після того клацання вся система падала, і тоді починався пошук в логах, виправлення і таке, про що краще і не згадувати. І ось все, Убунту зробила те, до чого так тяжко йшов Лінукс усі ці роки - СТАБІЛЬНІСТЬ!!! Клацнув мишкою І ВСЕ ПРАЦЮЄ!!!
Але людина не задоволена. Людина хоче мати ОС на рівні 1999 року - щоб НІЧОГО не працювало.
Але систему FreeBSD воно обирати не дуже хоче, бо FreeBSD взагалі не працює. І воно обирає ArchLinux, яка працює наполовину, тобто, то працює то не працює. І починає бавитися усякою фігнею, щоб довести нормальним людям як це весело!!!!
Заключна фраза цього, вибачте мені, неадеквата взагалі феноменальна: “Забегая вперед, отмечу, что в целом впечатления от данного дистрибутива у меня исключительно положительные. Arch Linux очень похож на FreeBSD, только нормально работает на десктопе.”
“тільки НОРМАЛЬНО працює не десктопі”. Питання: що цьому неадеквату не вистачало в Убунту, якщо в кінці своїх тортур неадекват приходить до простого висновку, що система повинна просто ПРАЦЮВАТИ на десктопі?
Тому, висновок такий, на сьогодні існує лише одна Linux ОС, котра задовольняє всім: стабільністю, можливістю КОМФОРТНО грати в досить потужні іграшки на Linux такі, як Tomb Raider, Witcher, котра повністю підтримує мультимедіа і це UBUNTU від корпорації Canonical.
Якщо хтось бажає витратити свій час на заняття садо-мазохізмом, то для нього існує така ОС як Manjaro, засновники котрій чудово, на мій погляд, розбираються в усіх тонкощах психопатології людини, окрім основного - як зробити ОС для користувача. До речі, зараз почала з’являтися купа ОС, наприклад, Manjaro, MX Linux і інші, їх дуже багато і всі вони м’яко натякають користувачеві на своїх сайтах …. donate, Donate, DONATE!!! В Лінукс з’явився такий собі новий “бізнес”, котрий не несе жодної відповідальності і весь час просить “Donate”.
Ясна річ, що всіх виробників ОС це не стосується.
Linux Mint одна з перших почала працювати з Убунту і зробила файні дистрибутиви, котрі стабільні і….. ПРАЦЮЮТЬ і перевірені часом!
Ще одна цікава деталь. В березні 2019 в німеччині проходив форум Лінукс. І там засвтіився наш "чемпіон"по Дістровач, котрий займає ПЕРШЕ місце серед дистрибутивів Лінукс - це Манджаро. Подивіться на фото з цього форуму. Як ви думаєте, людей би зацікавила команда, котра на першому місті серед ВСІХ дистрибутивів Линукс? Ясна річ, що б зацікавила. Але на фото ….. порожньо. Нікого “чемпіон” не цікавить.
Більше того, якщо ви прочитаєте лекції з цього форуму (https://chemnitzer.linux-tage.de/2019/en/programm/vortraege), то побачите, що увага привернута до Убунту, Елементар ОС, Лінукс Мінт, Федора, Опен Сусе. А де ж Манджаро? Ніхто і не згадав.
Питання риторичне: ЯКИМ ЧИНОМ ЦЕ ……. під назвою Манджаро потрапило на 1-е місце ДістроВатч?!
Не довіряйте свої компи невідомо кому….. особливо незрозумілим “чемпіонам”!!! :-)