Учора вночі на форумі з’явилась тема з драйверами на deepin. Після чого, я вирішив подивитись на цей дистр власними очима. Отримав образ, зробив флешку, чомусь не зміг завантажити liveUSB та й ліг відпочивати. А сьогодні, коли треба було змонтувати розділ, термінал порадував мене:
root@P8H61-M ~ # mount /dev/sda4 /mnt
mount: /mnt: special device /dev/sda4 does not exist.
32 root@P8H61-M ~ # lsblk :(
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
sda 8:0 0 465.8G 0 disk
├─sda1 8:1 0 2.3G 0 part
└─sda2 8:2 0 75.7M 0 part
sdb 8:16 0 149.1G 0 disk
├─sdb1 8:17 0 19.7G 0 part /
└─sdb2 8:18 0 129.4G 0 part /home
sdc 8:32 1 3.8G 0 disk
sr0 11:0 1 1024M 0 rom
zram0 254:0 0 909.1M 0 disk [SWAP]
root@P8H61-M ~ #
І тут я зрозумів, чому не зміг завантажитись з liveUSB вночі 😭😭😭
Замість флешки /dev/sdc я записав діпін на жорсткий диск /dev/sda
dd bs=4M if=/home/lesya/Downloads/deepin-15.9.2Beta-stable-amd64.iso of=/dev/sda status=progress oflag=sync
Колись я вже відновлював таблицю розділів за допомогою testdisk
, тому вирішив спробувати ще раз. Але минулого разу було перезаписано окремий розділ /dev/sda4, який було успішно відновлено, цого ж разу справу матиму з усім диском 🧐
Утиліта вітає нас питанням, чи треба створювати лог-файл
Обираємо диск, де треба відновити таблицю розділів
Обираємо тип таблиці розділів. У мене був MBR, тому обираю Intel
Обираємо Analyse
Чекаємо на результат
Утиліта знайшла три розділи з чотирьох, що вже непогано 😃
Щоб подивитись, які файли знайдено, обираємо потрібний розділ і тиснемо p, для виходу з перегляду q
Взагалі, цей результат мене вже влаштовує — знайдено завантажувальний розділ, розділ мінт, та розділ з файлами. Але ж немає диску :\C Windows, тому тисну Deeper Search
Нажаль, глибший пошук не знайшов необхідний розділ, тому я відновив те, що виявилося неушкодженним
Після перезавантаження GRUB на sda не працює, лише чорний екран з блимаючим курсором, але це вже зовсім інша тема, бо головне, що файли на своєму місці.