krasavchik Привіт всім лінуксоїдам. Хотів би поділитися з вами цікавим дистрибутивом Free OS. Дистрибутив створено на основі Ubuntu 20.04.2.0 LTS за допомогою інструмента Systemback. Хочу відмітити основні особливості дистрибутива, а саме проведена оптимізація параметрів системи (vm.swappiness, tlp, prelink і тд. і тп.), встановлено кастомне ядро linux-xanmod-cacule 5.12.10, стилізація під Windows 10, можливість запуску ПЗ Windows з допомогою Wine 6.0.1, абсолютно чиста (практично немає встановленого ПЗ, користувач сам встановить програми котрі йому потрібні ). Використовується графічне серидовище XFCE 4.14 та дисплейний менеджер lightdm-gtk-greeter. Для входу в систему використовуйте логін: test пароль: test. Для завантаженя образу скористайтесь лінкою Google Drive Сайт проекту (В розробці) freeos.danielgoldberg.su
Natmer krasavchik Вітаю! Як я розумію проект закрили? Чи ще розвивається? Бо сайт не працює, та й останні пости 2021 року…
astronom1987 Вітаю, шановного п. добродія! Я звісно ціную час і зусилля затрачені на цю збірку, але дуже хотів би звернути увагу автора проекту на такі дистрибутиви, які по суті дублюють багато в чому Його зусилля і самі пішли далеко вперед в порівнянні із цією збіркою. Ось їх список: Linuxfx Cinnamom & KDE Plasma (в активній розробці збірка з XFCE) Makulu Linux Lindoz Deepin Linux (після критичних покращень оптимізації роботи в останній версії тепер пам’яті потребує так само як XFCE - 512 MB). KylinOS, що дуже вдало імітує середовище windows 10 на базі стола MATE. Не дистрибутив, а проект TwisterUI, який на льоту дозволяє швидко трансформувати вигляд системи чи то в режим windows 7, 10 MacOS та інше. MXLinux. Я сам як автор власної збірки (а в минулому як учасник команди розробників Grusha Linux), яка орієнтована здебільшого на російську аудиторію планую від неї відмовитися так як Makulu Linux перевершив всі мої найкращі очікування чого я сам довго прагнув, але не міг досягти. Сподіваюсь, що цей пост для Вас буде корисний.
krasavchik astronom1987 Чомусь вважав, що проект “груша лінукс”" давно помер, колись активно користувався ним. Deepin Linux і KylinOS китайські дистрибутиви, котрі відсилають ваші дані китайським спецслужбам. Цей факт начебто виправили у нових випусках, але це не точно. В плані конфіденціальності використовувати не рекомендую, так як я сторонник вільного пз з відкритим програмним кодом (Столман рулить). Переважна більшість дистрибутивів використовує ванільні ядра з можливими правками зі сторони розробників, за винятком деяких, котрі використовують ядра по типу XanMod Kernel, Liquorix Kernel, Pf-kernel і тд і тп. TwisterUI має також і дистрибутив і це єдиний проект із зазначених вами, котрий дійсно якісно імітує середовище Windows. І недосвідчений користувач може не помітити різницю з Віндовс. Моя збірка не перегружена програмами, тобто в ній відсутні заздалегіть встановлені текстові редактори, браузери, програвачі мультимедіа… Кожен зможе встановити тільки те, що йому потрібно. В своїй збірці великий акцент був приділений оптимізації системи, виключення непотрібного ipv6, зміна swappiness, статична лінковка, ядро XanMod, котре створено для швидкої та стабільної роботи лінукс систем, а також планувальник cacule. Усі методи прискориння системи вже реалізовані.
astronom1987 Проект Grusha Linux давно помер я можу навіть сказати чому так як будучи тоді в команді був свідком тих подій. Про це краще поговорити вголос, якщо бажаєте, свої контакти для цього можу дати. Deepin Linux i Kylin OS — це звісно, що китайські дистрибутиви, однак їх код так само відкритий під ліцензією GNU GPL. Китайська система, яка має закриті пропрієтарні напрацювання — UOS — комерційний закритий дистрибутив заснований на Deepin, а KylinOS своєї комерційної і пропрієтарної редакції взагалі немає. Тому, якщо Ви не бажаєте користуватися вже відкомпільованими пакетами цих середовищ від офіційних розробників, то я можу пошукати спеціально для Вас посилання на початкові коди цих розробок. Що стосується ядра, то я високо ціную і тільки Ваші зусилля в плані його оптимізації, які з мого боку як НЕпрограміста більшість із них я на жаль не можу відтворити у своїй збірці. Але мені досі не ясно як додаткові модифікації від авторів дистрибутивів можуть завадити не особливо продвинутим користувачам windows користуватися Вашою системою, адже їм в основному глибоко начхати що там всередині аби працювало як слід і не ломилося, що Ви настільки прискіпливо ставитеся до підбору ядер. Наскільки мені не зраджує пам’ять і моє поверхневе технічне знання англійської мови для класичних IBM PC проект Twister UI не має свого дистрибутиву Linux, а лише для Rasberry Pi. Я вітаю Ваш підхід коли система після встановлення не перевантажена програмами. Такий підхід успішно себе показує для зрілих лінуксоїдів, які добре орієнтуються в світі ВПЗ. Однак для нещодавніх домогосподарок, молодих юнаків та інших потенційно зацікавлених осіб це може викликати спантеличення і вони замість того аби вже користуватися системою будуть шукати програми починаючи від архіватора і закінчуючи якимось більш професійним софтом. На жаль лінуксоїди крім як в свій час Ubuntu UA Desktop Pack і певні доробники інсталятора Calameras за 30 років не зробили в Linux так потрібного йому аналога програми для windows — WPI (Wizard Post Instalation). Тому на мою думку перевантаженість програмами — це в меншій мірі недобре, ніж відсутність самого необхідного з коробки. Коли я хотів звернути Вашу увагу на інші проекти, які добиваються того, що й Ви, то я мав хотів щиро поділитися з Вами їхніми напрацюваннями аби не доводилося перевинаходити велосипед і із-за цього досягти більшого, ніж вони. Я як людина яка мала як позитивний так і негативний досвід роботи в команді Grusha Linux не стану повторювати знову своєї помилки і приєднуватися в який ВПЗ проект включаючи Ваш, але з метою економії Вашого часу і зусиль думаю, що надана інформація буде для Вас корисна. Будь-ласка, при нагоді постарайтеся ознайомитися із іншими проектами, які я навів і думки щодо яких я від Вас не побачив у відповіді на свій попередній пост.
MARAZM Natmer на жаль, очевидно що проект здох. Дальше першої версії він не поїхав https://linux.org.ua/index.php?topic=11780.0