Всім привіт.
Можливо хтось допоможе.
Тимчасово , поки, перейшов на Linux Mint LMDE 5 "Elsie"дебіан. Підкупило те що він на Дебіан. Є поки бажання протестувати. ..Починав колись з альлінукс, але зацепився за убунту. І довгий час була основною ОС , поряд з Віндовс ( реалії такі , що без нього ніяк), ну як довгий час, до цього середини червня.
Не одна Убунту ОС , пала в нерівній бородьбі, з кривими руками, незрозумілими командами, зкопіюваними з інету, і інших іспитів. Але добрий десяток років , прожила рядом , з ВІндою.
І даже при тому ЩО вона завжди виносила мізки, я добряче зрізся з нею, хоча раз в пів года або рік потрібно було ставити все по новій. Починалися тормоза , підвисання. Є бажання перейти в дебиан, але розумію, що його вірніше всього не потяну. Я не є продвинутим користувачем. Система в домашньому режимі працює.
Коли дізнався про LMDE 5 "Elsie"Дебіан, вирішив протестувати, я раніше пробував ставити Мінт, але вона в мене працювала чомусь менш стабільніше. І кожен раз повертався на Убунту. От зараз ще одна спроба. ЩОсь заговорився, але це від того що найшов по Мінт український форум.
Вибачте . Тепер до суті.
В убунту , була одна функція , яка багатьох роздражала, а мені зайшла.
Це вікно розкладки мови, яке зявлялося на єкрані під час зміни роскладки. І я завжди міг бачити мову, на яку іде зміна, без переміщення зору нижню панель. А в мінт , потрібно переводити погляд в , праву частину панелі. яка на одне лице.
Після убунту, в цьому плані для мене відчутний дискомфорт. Дві Неділі пошуків , як добавити щось подібне, або якись апелет, ні до чого не привели. …..
Наступне що не зміг вирішити, це встанолення двух телеграмів.
В убунту я якось ставив, один з менджера програм, а один через термінал. І все працювало.
Тут цей прикол , в мене, категорично не проходить. Система ставить дві телеги, до перезагрузки вони навіть і працюють, але….. тільки запустиш систему по новій ,, вона зєднує два телеграма в один. І всі ярлики запускають один і той акаунт…
Я намагався вичистити систему, видалив телегу через менджер, через термінал як думав видалив всі пакети",Flatpak ", і ще які там “snapd”.
Чистив наутілусом , найшов пакети телеги, і в наглу видалив.. .. але в терміналі через таку команду “sudo updatedb && locate Telegram” найшов ще міліон файлів. …( кажу одразу, знання на рівні, скопіював вставив, підтвердив, поліз знову в інет).
Ще одне питання “efi”, по замовчуванні вінда, робить цей розділ десь на 100мб, ( точно не памятаю), а роликах на ютубі , рекомендують робити самостінно на 1гб. а інший зносити.
Як правильно. ? Я ставлю вінду , а потім лінукс. По іншому вінда зносить загрузчик лінукса.
Я хочу зараз все наладити , записати , “що і навіщо в зошит” 🤣 , а потім , коли все стало і заробило, знести і поставити по новій. ЩОБ розуміти як буде працювати система.
Щиро вибачаюся що багато слів.